de zuidkust
van Madeira
de zuidkust
van Madeira
de zuidkust
van Madeira
de zuidkust
van Madeira
Previous
Next

Reizen door Madeira

Madeira is een heerlijk eiland voor natuurliefhebbers. Je kunt overal makkelijk komen, elke plaats is binnen een dag berijdbaar. Geniet van de steile bergen, de eucalyptus-bosssen, de bloemen, veel zonuren in het zuiden, de ruige en bewolkte bergen in centraal-Madeira, het zicht op de oceaan rondom. Wandel naar de Pico Ruivo op 1862 m. en stap op de glazen vloer van de Cabo Girão, een van de hoogste kliffen van Europa, op 580 m.

Wandelen door Madeira

Op Madeira kun je prachtig wandelen langs de “Levadas”: antieke irrigatiekanalen. Wandelschoenen mee! Er zijn in totaal 300 km routes, variërend van 4 tot 20 km, door het ‘Laurissilva’, altijd-groene eucalyptus-bossen, aangewezen als Unesco World Heritage, langs watervallen, uitkijkpunten en door spectaculaire kloven.
Zij zijn gemarkeerd als PR (Pequna Rota) met een nummer. De levada’s kennen bijna geen hoogteverval, wat het wandelen heel aangenaam maakt. Er zijn kaarten van de levada-routes en taxichauffeurs kunnen je naar het begin van een route brengen. Madeira is een paradijs voor de natuurliefhebber, het is er rustig, ver weg van het massa-toerisme. Het klimaat is perfect: veel zon en nooit te warm of te koud. In Funchal is de gemiddelde temperatuur in de zomer 26 ºC, en in de winter 19ºC. 

Kies je levada-route

Met deze app op je smartphone kun je alle opengestelde levadas vinden:
Madeira – Walk Me

Er is ook een website met een goed overzicht van alle wandelroutes:

Visit Madeira

Cabo Girão
De Cabo Girão is een spectaculaire klif op 580 meter, met diep beneden wijngaarden. Er is een glazen plaat aangebracht voor wie zonder hoogtevrees naar beneden durft te kijken. Opzij zie je de kustlijn, en voor je ligt een eindeloze oceaan.

De vulkanische grotten van São Vicente
Tijdens een vulkaanuitbarsting 890.000 jaar geleden, stolde het hete gesteente. De gassen daarbinnen konden niet ontsnappen en vormden lange tunnels, waarin later kleine meren ontstonden. Het is een bijzondere ervaring om in het binnenste van een vulkaan te lopen.

Fajã dos Padres
Met een glazen lift ga je 300 meter bijna loodrecht naar beneden. Daar aangekomen is een bananenplantage, je kunt er wandelen, en er is een restaurant aan een van de weinige zandstranden van Madeira.

De natuurlijke zwembaden van Porto Moniz
Vulkanische uitbarstingen hebben wonderlijke natuurlijke zwembaden aan zee gecreëerd, met een gemiddelde watertemperatuur van 21 ºC. Regelmatig slaan de golven over de rotsen heen, in het zwemwater.

Dolfijn en walvis spotten
De wateren rondom Madeira zijn rijk aan dolfijnen en walvissen, die je tijdens een boottocht kunt observeren.

Uit eten op Madeira
De Portugese keuken is rijk, gevarieerd en puur. Niet een keuken van streepjes en drupjes saus, wel van zeer verse ingrediënten, goed gecombineerd en bereid. De keuken van Madeira doet daar nog een schepje bovenop, met originele eigen recepten, zoals degenvis met banaan en passievrucht, waarbij je sercial madeira schenkt.

Porto Santo
Het ‘Gouden Eiland’ met 9 kilometer aaneengesloten strand. Het zand is zo fijn en zacht, dat er therapieën mee gedaan worden. Je komt daar per boot, of je vliegt er in 20 minuten vanuit Madeira naar toe, maar er zijn ook rechtstreekse vluchten vanaf diverse Europese steden. Hier worden wijnstokken vlak boven de vlakke rond geteeld.

Vliegen naar Madeira, autohuur

Transavia vliegt enkele malen per week in 4 uur tijd rechtsreeks naar Funchal, de hoofdstad in het zuiden van Madeira.
Een goedkopere oplossing is vliegen op Lissabon en daar overstappen, maar de de reistijd is langer. TAPEasyjetTUI en andere vliegmaatschappijen verzorgen deze vlucht. 

Autohuur is mogelijk bij meerdere verhuurders op de luchthaven. Tip: neem een auto met een goed motorvermogen, want veel wegen zijn behoorlijk steil. Maar kies geen grote wagen, want de parkeergarages staan vol met palen die manoeuvreren heel lastig maken, en sommige wegen zijn erg smal. Houd er rekening mee dat je nog apart betaalt voor de verzekering, zeer aanbevolen, want een kras of deuk oplopen is bijna standaard. 

Oud & Nieuw: het grootste vuurwerk ter wereld!

Wie met oud en nieuw op Madeira is wacht een verrassing: In de baai van Funchal wordt een spectaculair vuurwerk afgestoken.
Zorg ervoor dat je minstens een uur van te voren een goed plekje bemachtigt. Hotels organiseren er bussen naar toe.
Dan breekt het inferno los: 15 minuten schitterend vuurwerk, eindigend in een drie minuten durende totale explosie.
Je kunt het ook vanaf een boot in de baai meemaken, dan zit je er midden in. Funchal heeft de Guiness World Record prijs gewonnen voor het grootste vuurwerk ter wereld.