de zuidkust
van Madeira

Madeirawijn serveren

Glaswerk

Wijnen met hoge zuren, zoals madeira, schenk je bij voorkeur in een niet te wijd glas. Het glas moet groot genoeg zijn om de wijn te kunnen walsen, en de bovenkant van het glas moet iets smaller zijn zodat de aroma’s goed vastgehouden worden. Het Zalto champagneglas is een voorbeeld van een perfecte match met Madeira.

Serveertemperatuur

Madeira serveer je nooit boven 18ºC, want het is een versterkte wijn, de alcohol gaat dan domineren.
Aanbevolen serveertemperaturen zijn:

10-12ºC: Madeira’s van 3, 5 of 10 jaar
14-16ºC: Madeira’s van 15-50 jaar, colheita of solera
16-18ºC: Frasquera’s

Serveervolgorde

De aanbevolen volgorde is:
Van jong naar oud (van eenvoudig tot complex).
Van droog naar zoet.

Geopend bewaren

De geadviseerde maximale bewaartijd van een geopende fles Madeira is als volgt:
Madeira, 3 jaar oud: 3 – 6 maanden
Madeira, overigen: 6 – 9 maanden
Frasquera: 9 maanden

Decanteren

Tip van een Madeira sommelier: decanteer Madeira altijd, en giet het dan terug in de fles, zodat je de temperatuur makkelijk kunt controleren.

Madeira cocktails

Madeira is een uitstekende basis voor cocktails, van fris en zuur tot vol en zoet. 

Het advies: druk de Madeira niet weg, maar gebruik alle smaken van Madeira als uitgangspunt voor wat je toevoegt. Bijvoorbeeld:

* de notensmaak vind je terug in een notenlikeur
* gebruik verse vruchten  of een pulp van ananas, papaya, passievrucht, of abrikozen voor de fruitaroma’s
* met citroen en limoen, maar ook met munt benadruk je het zuur van de Madeira

Madeirawijn in de horeca

Madeira heeft een aantal waardevolle kwaliteit voor de horeca: 
* het heeft een lange historie, er zijn veel verhalen over te vertellen
* het is op een unieke manier gemaakt, er is geen wijn die er op lijkt
* er zijn veel verschillende stijlen
* het past verrassend goed bij diverse gerechten
* de fles is na opening lang houdbaar, zodat je altijd per glas kunt schenken
* de kwaliteit is betrouwbaar en wordt streng gecontroleerd
* het is onverwoestbaar, er zijn zeer oude topwijnen beschikbaar